Niepowtarzalna atmosfera tego miejsca wiąże się również z legendą obiektu, gdyż historia jego powstania sięga aż 1894 roku.
Cała restauracja mieści maksymalnie 350 miejsc. Dodatkowym atutem karczmy jest największy w Zakopanem (ponad 200 m kw.) taras usytuowany przy najbardziej popularnym deptaku Krupówki.
Zwolennikom specjałów kuchni góralskiej możemy polecić „moskole” przyrządzane według starej receptury czy też rewelacyjną „patelnię bacowską” z jagnięciny. „Sabałowa” propozycja „mocniejszej” strony karty jest również bardzo zróżnicowana i może zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusta.
Posiłek umilony regionalną muzyką kapeli góralskiej oraz miłą i fachową obsługą pozostanie w Państwa pamięci na długo i z pewnością zachęci do ponownych odwiedzin naszej restauracji.
Karczma organizuje również przyjęcia, bankiety, wieczory folklorystyczne oraz inne imprezy integracyjne.